"Ik onderneem dus ik durf, ook om hulp te vragen"

Deze functionaliteit is alleen voor de website van Leergeld NL.

Sam&Venlo – het samenwerkingsverband van Jeugdfonds Sport & Cultuur en Stichting Leergeld Venlo – maakt zich zorgen over de mate waarin mensen in algemene zin en zelfstandigen in het bijzonder hulp durven te vragen in deze dure tijden. Daarom start Sam&Venlo een communicatietraject om mensen op te roepen om hulp te durven vragen. De organisaties die samenwerken in Sam&Venlo bieden financiële ondersteuning voor zwemlessen, een computer en een fiets voor kinderen en jongeren en kunnen een bijdrage leveren aan sport- en cultuuractiviteiten van kinderen en jongeren, zoals het betalen van de contributie en evt. de kleding. Tot het einde van 2023 kunnen gezinnen waarvan het inkomen tot 150% van het minimum bijstandsniveau bedraagt, in aanmerking komen voor steun van een van beide fondsen.

Slechts 4 op 10 ondernemers verdienen meer dan een marginaal inkomen
“De ‘klein bedrijf index’ van Hogeschool Utrecht, Qredits en ONL presenteerde in 2022 al dat 60% van de ondernemers (ver) onder het minimumloon zit. En begin dit jaar presenteerde De Ondernemer cijfers die lieten zien dat steeds meer bedrijven en ondernemers stoppen, vanwege de combinatie van arbeidsmarkt, regeldruk en opgelopen (corona)schulden,” aldus Freij. “Wij zien dit enigszins terug in de aanvragen voor Leergeld. Daarmee helpen we kinderen om mee te doen op school. We helpen met een laptop of Chromebook, fiets, zwemlessen of met de verjaardagsbox van Jarige Job. Ook verzorgt stichting Leergeld de inkomenstoets voor de kwijtschelding van studiekosten voor studenten die de MBO-Bol opleiding volgen.”

Afhaken bij sport- of cultuurvereniging onnodig en zorgelijk voor toekomst kind
Voor de ondersteuning op het gebied sport en cultuur ziet Sam&Venlo geen grote toename van de aanvragen en dat baart Sam&Venlo zorgen. “We kunnen helpen om de contributie te betalen en nieuwe voetbalschoenen te kopen of danskleding. Toch zien we dat mensen die hulp nog nauwelijks vragen. Gevolg is dat kinderen niet kunnen meedoen of moeten afhaken, terwijl het lid zijn van een vereniging en meedoen met sport en cultuur ontzettend belangrijk is voor de gezondheid, sociale ontwikkeling en vorming van kinderen”.

Campagne ‘Ik onderneem dus ik durf, ook om hulp te vragen
De ondersteuning van Sam&Venlo is er voor alle gezinnen met geldzorgen die voldoen aan de criteria. Toch zet Sam&Venlo nu communicatief in op zelfstandigen. Peter Freij daarover. “Zelfstandigen zijn zelfstandig omdat ze veel dingen zelf kunnen en willen regelen. Als dat dan financieel even niet gaat zoals je wilt, is het moeilijk om dat te accepteren en het daarover te hebben. Met communicatie via diverse ondernemersnetwerken zoals de centrummanagements hopen we die drempel te verlagen. Daarbij spreken we zelfstandigen aan op de durf die ze van nature hebben om te ondernemen. Die durf kunnen ze ook inzetten om hulp te vragen.”

Over Sam&Venlo
 Sam&Venlo is sinds 2020 het samenwerkingsverband van het Jeugdfonds Sport & Cultuur en Stichting Leergeld Venlo. Samen zorgen ze ervoor, dat kinderen en jongeren uit Venlose gezinnen met geldzorgen mee kunnen blijven doen op school en op het gebied van sport en cultuur. Meer informatie is te vinden op www.leergeldvenlo.nl en www.jeugdfondssportencultuur.nl/venloVoor alle voorzieningen zie www.jeugdfondsenvenlo.nl